2016.12.11.
Az igazi omlós vajkaramella recept 3 hozzávalóból.
További részletekért kattints a tovább gombra! :)
Hozzávalók:
- 10 dl tej
- ½ kg kristálycukor
- 3 evőkanál vaj (igazi vaj, nem margarin!)
(Ha csak tesztelni szeretnéd, mert nem bízol magadban, hogy elsőre sikerül és sok időd van, akkor kezdd 5 dl tejjel, 25 dkg cukorral és 5 dkg vajjal! ;) )
A cukrot és a tejet egy dupla falú lábasban tedd fel a tűzre melegedni.
Én először 20-30 percig közepes lángon kevergettem folyamatosan, majd tovább lassú tűzön, végig kevergetve, hogy le ne égjen az alja. Lassanként besűrűsödik, és karamellizálódni kezd a cukros tej, de ez nem lesz gyors folyamat, átlagosan kb 1,5 órát vesz igénybe, a színe is csak sokára lesz a várt színű. Mikor már szép karamell színe van, és sűrű masszává állt össze, akkor vedd le a tűzről és kevergesd tovább. Add hozzá a hideg vajat, és oszlasd el a masszában egyenletesen, csomómentesen!
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd ki a masszát, és simítsd el a tetejét. Ha kihűlt, vágd fel kockákra, és már kész is a finomság!