Hozzávalók / 12 adag
2016.12.13.

Véletlenül találtam rá, de csak ajánlani tudom.
A tészta olyan, mint a vaj, és ha ügyesek vagyunk,
valóban azonnal puha és finom.
A receptért kattints a tovább gombra! :)
- 8 bögre finomliszt
- 1.5 bögre porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 2.5 dl méz
- 30 dkg vaj
- 3 db tojás
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- Az átszitált lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól összekeverjük. A mérce egy 2.5 dl- es bögre.
- A mézet és a vajat megmelegítjük, de csak éppen hogy. Majd hozzáöntjük a liszthez, és a tojásokat is beleütjük.
- Egy villával kissé összedolgozzuk, csak annyira, hogy egy kicsit elvegyüljenek az anyagok. Ezután kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Mikor ez kész, becsomagoljuk folpackba, és 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön.
- Három részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk, és formázzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 10 PERC (NEM TÖBB!) alatt megsütjük. Tényleg nem szabad tovább sütni, mert akkor kemény lesz. Ez a kulcs!
- Díszíteni szabad, de nekem már ne fért bele. Ne tegyük zárt dobozba, hadd szívja be a levegő páráját, és akár egy hónapig is puha marad.
- sütési hőfok: 180°C
- költség: 1000 Ft
(Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/bogres-mezeskalacs)