Narancsos-citromos sütőtök lekvár

2016.12.11.

Narancsos-citromos sütőtök lekvár

Egerben a Magyarok Vásárán Etus néni árult mellettem mindig az általam is ismert birsalma sajt mellett nagyon finom citromos sütőtök "sajtot". Imádtam. :) Azóta sem ettem olyan finomat sehol, de sajnos már évek óta nem jártam Egerben. Innen jött az ötlet, hogy megpróbálok itthon valami hasonlót, és elkezdtem kicsit böngészni a neten, majd néhány recept alapján végül összeraktam a saját sütőtök dzsem-emet. :) A recept lentebb olvasható.

Hozzávalók:

60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor 
1/2 citrom leve (+reszelt citromhéj)
1 narancs leve (+reszelt narancshéj)
6 g pektin (+1 ek cukor, amiben elkeverem)
fahéj ízlés szerint 

A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a leválasztjuk a héját és a tetejéről levágjuk, ha esetleg kicsit feketébb lett. Beletesszü egy duplaaljú lábasba (hogy ne égjen le), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom és narancs levét, reszelt héját, a vaníliás cukrot és a fahéjat. A citrom- és narancsmagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéj, reszelt citrom és narancshéj, illetve a vaníliás cukor akár el is hagyható, nekem így lett tökéletes, de ez abszolút ízlés kérdése. :) Összetörhető a sütőtök akár villával vagy kruplinyomóval is, én botmixerrel tettem viszonylag egyneművé, majd feltettem a tűzhelyre.

Mivel tökünk már megsült, ezért csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés mellett. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk az 1 ek cukorral elkevert pektint (zselésít, dzsem-esebb állagú lesz tőle a lekvárunk, ha valaki folyósabb lekvárt szeretne, akkor elhagyható). 

A fenti mennyiséget 4 db bébiételes üvegbe töltöttem, és még maradt egy fél üvegnyi kóstolónak, gyorsan el is fogyot.. :) Természetesen más méretű üvegbe is tehető, körülbelül 9 dl lesz belőle.

Lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, majd körbebugyoláltam az üvegeket és eltettem "aludni" őket pár napra. :) 

Az eredmény egy guszta, narancsos színű lekvár, amelynek ízét a hozzáadott citrom még jobban kiemeli. Fogyaszthatjuk a hagyományos módokon, vajas kaláccsal például isteni, de sajtok mellé is kitűnő választás lehet. 

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
(Felhasznált források:
http://egyazegyben.com/sutotok-lekvar-ezt-ki-kell-probalni-44003
http://aprosef.hu/narancsos_sutotok_lekvar_recept) 

vissza